Car Rental Ecuador

Car Rental in Ecuador

This article will soon also be in English

Een auto huren in Ecuador? Waar moet je rekening mee houden?

Na de Corona Crisis is er meer vraag naar rondreizen door Ecuador met een huurauto. Dit is begrijpelijk, want een huurauto biedt meer vrijheid om te reizen waar en wanneer je maar wilt. Maar wat doe je als je de weg kwijtraakt, als er wegblokkades of kleine aardverschuivingen zijn, als je autopech hebt, of nog erger, een ongeluk krijgt? Spreek je Spaans? In dit artikel Auto huren Ecuador zal ik proberen om enkele van deze vragen te beantwoorden.

Het verzekeren van een huurauto in Ecuador
Om maar meteen met de belangrijkste waarschuwing te beginnen: Ecuador kent (nog) geen goede autoverzekering. Een standaard aansprakelijkheidsverzekering (de zogenaamde Seguro Obligatorio de Accidentes de Tránsito, of SOAT) dekt bij een ongeval tot maximaal 5000 US$. Als een ongeval menselijk letsel veroorzaakt, dan kun je begrijpen dat je met 5000 US$ niet ver komt. Ook de maximale extra dekking van AVIS, één van de grootste autoverhuurbedrijven van Ecuador, biedt slecht dekking tot maximaal 30.000 US$ aan (letsel) schade. Als je in Ecuador een auto wil huren is het dus van groot belang om te controleren of eventuele ongelukken met een huurauto ook door je eigen reisverzekering gedekt worden.

Het plannen van een reisroute
Als je eigen verzekering ook het rijden met een huurauto in Ecuador dekt, dan is het tijd om een globale reisroute uit te stippelen. Of eigenlijk zou je dit al moeten doen voordat je besluit om een auto te huren. Want wat als je bijvoorbeeld drie weken naar Ecuador gaat, waarvan 8 dagen naar de Galapagos Eilanden en 5 dagen naar de Amazone? Dan heb je al die dagen geen auto nodig. Als je daarna bijvoorbeeld vanuit Quito de plaatsen/ steden Otavalo, Baños, Cuenca en Guayaquil bezoekt, dan heb je de auto alleen nodig om van plaats naar plaats te rijden, maar niet echt op de plaats van bestemming. Toch betaal je ook voor de huurauto op de dagen dat je er niet mee rijdt. En je moet je nog eens extra bijbetalen om de auto weer van Guayaquil naar Quito te laten rijden.

Interessante reisroute voor huurauto’s in Ecuador
Een route die wel interessant kan zijn om met een huurauto af te leggen gaat van Quito via Cotopaxi, Quilotoa en Isinlivi naar Baños, met onderweg telkens slechts één overnachting. Met deze reisroute haal je het maximale uit het huren van een auto in Ecuador. Voor deze bergachtige route is het wel aan te raden om minimaal een SUV, of zelfs een 4×4 auto te huren. Dit vanwege de steile wegen en het matige wegdek. Kortom, wanneer je een auto wil huren in Ecuador is het dus belangrijk om je af te vragen welke route je af wil leggen en hoe vaak je de auto ook daadwerkelijk wil gebruiken.

Kwaliteit van de wegen in Ecuador
De hoofdwegen in Ecuador zijn over het algemeen van goede kwaliteit. Al is dit wel een beetje afhankelijk van het seizoen/ het weer. In het regenseizoen in Ecuador komen er in de bergen en in het Amazonegebied regelmatig (kleine) aardverschuivingen voor. Het vrijmaken van de weg kan dan enkele uren tot soms zelfs enkele dagen in beslag nemen. Doordat een teveel aan regen en modder de kwaliteit van de wegen sterk kan verslechteren, is het over het algemeen aan te raden om bij het auto huren in Ecuador voor een SUV te kiezen.

Met je huurauto in Ecuador de weg vinden
Om in Ecuador met een huurauto van stad naar stad te rijden is niet zo moeilijk. Maar rondom en in de steden wordt het navigeren al snel moeilijker. Regelmatig ontbreken er verkeersborden, terwijl en soms ook borden zijn die verkeerde informatie geven… In grote steden en op bekende locaties zijn WAZE en Google Apps goede applicaties om het navigeren eenvoudiger te maken. Toch is het altijd goed om niet te veel te vertrouwen op geschatte reistijden en om voor elke rit met je huurauto in Ecuador extra tijd in te plannen.

Richtingaanwijzers
Langzame vrachtwagens geven op bochtige wegen regelmatig met hun linker richtingaanwijzer aan dat er geen tegemoetkomend verkeer aankomt, en jij dus veilig kunt passeren. Als je deze vrachtwagen in wilt halen, moet je echter wel zeker weten dat hij echt niet linksaf wil slaan. Vaak zie je de vrachtwagen al meer naar rechts gaan om ruimte voor je te maken, maar als dit niet gebeurt en je twijfelt, dan kun je beter niet inhalen.

Pech onderweg
Wat doe je als je met je huurauto in Ecuador rondrijdt en je krijgt pech? In eerste instantie is het belangrijk om meteen de verhuurmaatschappij op te bellen. De volgende stap hangt echter af van: De (vermoede) schade, je locatie en het tijdstip van de dag. Vele tours in de Amazone beginnen op maandag. Als je nu bijvoorbeeld op zondagmiddag van Baños naar Lago Agria, aan de rand van het Cuyabeno Amazone Reservaat rijdt en je krijgt net voor de avond en net voor aankomst motorpech, dan zullen de meeste autoverhuurmaatschappijen niet snel voor vervangend vervoer kunnen zorgen. Vooral op zulke momenten is het handig als je zelf een beetje Spaans spreekt en de hulp van andere automobilisten in kunt schakelen om toch voor de avond in Lago Agrio aan te kunnen komen.

Aangehouden worden door de politie
Geen zorgen, de politie bemoeit zich in Ecuador over het algemeen niet snel met toeristen. Mocht je toch in je huurauto worden aangehouden door de Ecuadoraanse politie, blijf dan vooral rustig en vriendelijk. Zolang je niets verkeerds gedaan hebt, is er ook niets aan de hand. Echter een enkele keer kan het voorkomen dat je een corrupte politieagent tegenkomt die geld van je wil hebben. Onthoud dan dat géén enkele politieagent in Ecuador geld aan mag nemen. Eventuele boetes moeten dan ook altijd in een bank betaald worden. Als je Spaans spreekt kun je rustig uitleggen dat je graag een schriftelijk bekeuring ontvangt, zodat je deze in een bank in de dichtstbijzijnde stad kunt betalen. Als je geen Spaans spreekt, kun je de agent in rap Nederlands, met enkele Engelse woorden er doorheen vertellen dat je hem niet begrijpt. De politie in Ecuador kent vaak wel een paar Engelse woorden, maar als je Nederlands tegen hen praat, dan snappen ze er niets van en is er een grote kans dat ze je weer door laten rijden. Een ander trucje dat je kunt proberen is om je bijrijder te vragen om de agent in kwestie te filmen. Je kunt hem dan vertellen dat jullie reizende vloggers zijn, die alles op reis filmen. Een corrupte agent wil liever niet gefilmd worden. Het is een trucje dat regelmatig gebruikt wordt door reizigers die met een camper met buitenlandse nummerbord reizen. In Peru is dit een groter probleem dan in Ecuador.

Een auto huren in Ecuador, of een auto met chauffeur boeken?
Als je een auto huurt, dan moet je voor elke dag dat je deze auto bij je hebt huur betalen, ook als de auto stil staat. Wanneer je relatief langzaam reist en op elke bestemming een paar dagen verblijft, dan kan het daarom voordeliger zijn om in plaats van een auto te huren, een auto met chauffeur te boeken. Wanneer je een eigen chauffeur hebt kun je ook overal onderweg stoppen. Als bijkomende voordelen hoef je nu echter niet overal je reisroute uit te zoeken en kent de chauffeur misschien nog wel bijzondere plekjes onderweg, waar je anders zo voorbij zou rijden. Een ander voordeel van privé vervoer met eigen chauffeur is dat deze chauffeur meerdere routes kent om van A naar B te reizen. Mochten er dus onverhoopt protesten of wegblokkades door (kleine) aardverschuivingen zijn, dan is er een goede kans dat hij/ zij een alternatieve route kan vinden die jij met je huurauto in Ecuador nooit gevonden zou hebben.
Kortom, een auto huren in Ecuador is vooral voor de reiziger die onderweg maximale vrijheid wil en een beetje avontuurlijk is ingesteld. Als je graag meer wil zien en onderweg meer wilt genieten van een vakantie gevoel, dan kun je beter een auto met chauffeur boeken.