Ecuador, toeristenvisum verlenging
Inti Nan Museum on the Equator

Belangrijke visum informatie voor toeristen die langer in Ecuador willen blijven:

Sinds december 2017 heeft de Ecuadoriaanse regering een nieuwe wetswijziging aangenomen, met betrekking op de immigratieregels in Ecuador. Volgens deze wetswijziging genaamd “Acuerdo N° 907”, heeft elke reguliere buitenlandse toerist die Ecuador binnen komt nu het recht om per jaar 90 dagen gratis in Ecuador te verblijven.
Toeristen die langer in Ecuador willen verblijven kunnen één keer een verlenging van 90 dagen extra kopen. Deze verlenging van het standaard T3 toeristenvisum kost op dit moment exact 128.67 US$.
Toeristen uit de volgende Zuid-Amerikaanse landen die onderdeel zijn van UNASUR hoeven niet extra te betalen om langer in Ecuador te verblijven: Argentine, Bolivia, Brazil, Chili, Colombia, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. De bewoners uit deze landen ontvangen automatisch toestemming om 180 dagen per jaar gratis in Ecuador te verblijven.
Toeristen uit de volgende landen moeten ten alle tijden eerst een visum aanvragen voordat ze Ecuador in mogen: Afganistan, Bangladesh, Cuba, Eritrea, Etiopia, Kenia, Nepal. Nigeria, Pakistan, Republiek Korea, Senegal en Somalia.

Hoe kun je een toeristen visum in Ecuador aanvragen:

1- Bezoek de website van het ministerie van Binnelandse Zaken (link onderaan) en zoek voor het visa applicatie formulier genaamd: “Formulario de Solicitud de Prórroga”. Dit formulier moet je zelf uitprinten en met een blauwe of zwarte pen invullen. Soms kun je het formulier ook al online invullen voordat je het uitprint.
2- Maak kleuren kopies van je paspoort en de immigratie stempel in je paspoort.
3- Bezoek de Ecuadoriaanse bank Banco de Pacifico en vul in een stortingsformulier in. Op dit stortingsformulier moet je de volgende informatie invullen:
* Paspoort nummer;
* De provinciecode van de Ecuadoriaanse provincie waarin je de verlenging van je T3 toeristen visum aanvraagd (voor Loja is dit nr. 11) + je achternaam en roepnaam. Als je niet weet welke visum code jouw provincie heeft en/ of andere vragen hebt, dan raad ik aan om een immigratie kantoor bij jou in de buurt te bezoeken.
* Vul de code in die overeen komt met de service waarvoor je moet betalen. In dit geval is de code voor de Visumverlenging: 4,6 Prórrogas.
* Schrijf het exacte bedrag op dat je wilt storten. In dit geval is dat 129,63 US$
4- Maak de storting aan de balie van de bank en ga daarna nog dezelfde dag met het ontvangstbonnetje naar het dichtsbijzijnde immigratie kantoor. Hier krijg je nu een nieuwe stempel in je paspoort en toestemming om 90 dagen langer als tourist in Ecuador te verblijven.
Let op: Deze 90 dagen gelden achtereenvolgens. Als je tussentijds het land verlaat en weer terug komt, dan loopt je visum gewoon door, ook al ben je niet in Ecuador!

Wat zijn de gevolgen als je Ecuadoriaanse visum verloopt:
Als je visum verloopt en/of als er iets anders mis is met je verblijfsvergunning in Ecuador, dan is het officieel mogelijk om een boete te krijgen van minimaal1x het minimum salaris in Ecuador, tot maximal 15 keer het minimum salaris! Dit betekend dat de boete op kan lopen tussen de 386 US$ tot zelfs 5790 US$! Dit zijn de officiele regels op het moment van schrijven, maar houd er rekening mee dat deze elke maand/ jaar, etc zomaar kunnen veranderen…

De officiele website van de Ecuadoriaanse ministery van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken is: //www.ministeriointerior.gob.ec/

Link waar je op dit moment het officiele formulier voor het aanvragen van de touristen visa verlengingen kunt downloaden: //www.ministeriointerior.gob.ec/formulario-de-prorrroga-para-el-permiso-de-permanencia-autorizada-en-ecuador/ De naam van dit formulier is: Formulario de Solicitud de Prórroga //www.ministeriointerior.gob.ec/wp-content/uploads/2017/11/nuevo-formulario.pdf

Laatste officiele nieuws over hoe je je toeristen visum kunt verlengen (5-12-2017 en 21-2-2018): //www.ministeriointerior.gob.ec/los-extranjeros-contaran-con-30-dias-para-regularizar-su-permanencia-en-el-pais/ en //www.ministeriointerior.gob.ec/migracion-da-a-conocer-requisitos-para-prorrogas-a-extranjeros/

Speciale 6 maanden Toeristenvisum voor Ecuador

Vereist voor het aanvragen van dit speciale Ecuadoriaanse toeristen visum:
– Wees er zeker van dat je je paspoort nog tot tenminste 90 dagen na het verstrijken van dit speciale Ecuadoriaanse Toeristen visa geldig is.
– Het is verplicht om eerst online een afspraak te maken met de betreffende immigratie service. Let op: het lijkt erop dat de beschikbare tijdsvlakken voor deze afspraken met de immigratie snel opvullen. Op vrijdag 20 juli 2018 was het eerste beschikbare tijdsvlak voor een afspraak in Machala, Cuenca en Guayaquil pas vanaf 3 september!
– Vul het online visum aanvraagformulier in.
– Ga naar een kantoor van de immigratie politie (La Jefatura de Migración) en vraag hen om een lijst uit te printen waarop elk van je grensoversteken geregistreerd staat. Deze lijst heet Movimiento Migratorio, kost 5,-US$ en is max. 30 dagen geldig.
– Maak kopies van: je paspoort; de immigratie stempel in je paspoort; je ‘Tarjeta Andida’, indien ontvangen en een kopie van je 90 daagse Prórroga visum, als je die al had aangevraagd.
– Zorg ervoor dat je aan de immigratie service kunt bewijzen dat je genoeg geld hebt om jezelf 6 maanden in Ecuador te kunnen onderhouden. Het minimale bedrag dat je aan moet kunnen tonen is 6x het minimale maandsalaris in Ecuador. Dit is ongeveer 6x 385 US$ is 2310 US$. Je kunt dit eventueel doen met een bankafschrift, of een genotariseerde kopie van een screenshot van je bankrekening.
– Sinds 22 juli 2018 is het officieel (maar nog steeds niet bevestigd…) nodig dat je aan kunt tonen dat je een gezondheidsverzekering hebt. Hoe je dit kunt bewijzen (all info is in het Nederlands…) is nog niet helemaal duidelijk, maar je kunt eventueel proberen met een bewijs van betalingen en/ of weer een screenshot van je online verzekeringspagina.
– De aanvraag procedure voor dit speciale toeristenvisum kost 50 US$ en als de aanvraag wordt goedgekeurd, dan moet je nog een 400 US$ voor het visum zelf betalen. Vanaf de ingangsdatum is dit speciale visum 180 achtereenvolgende dagen geldig.
Let op, volgens de website is het nu ook mogelijk dat men verzoekt:
– Om een pasfoto te overhandigen
– Om een politie certificaat van goed gedrag (dat je geen strafblad hebt) te overhandigen.

 

About Author

client-photo-1
Martijn Steijn
Martijn Steijn, founder and General Manager of Fairtravel4u.

Comments

Geef een reactie